Nowość- kurs sommelierski
9.11.2016

Czas trwania – 12h
Program szkolenia obejmuje:
-Zapoznanie się z podstawową wiedzą o winie
-Dekantację wina czerwonego, serwis win musujących, używanie akcesoriów sommelierskich
-Omówienie prawidłowej metody degustacji, która będzie też wykorzystywana do prezentowanych win – użycie oczu, nosa, ust do rozpoznawania struktury wina i jego składników aromatycznych
-Właściwa obsługa szkła, rodzaje kieliszków do konkretnych win, sposób mieszania wina w kieliszku
-Praktyczny dobór win do potraw
-Zasady układania karty win, podnoszenie sprzedaży win w lokalach gastronomicznych —Omówienie zagadnień, które powinna znać osoba przygotowująca się do pracy jako Sommelier
I dzień:
-Czym jest wino i jak powstaje?
-Najważniejsze szczepy białe – charakterystyka, występowanie, degustacja i porównanie
-Wpływ klimatu na styl wina na
-Najważniejsze szczepy czerwone – charakterystyka, występowanie, degustacja i porównanie
-Różnice między winami z Nowego Świata i Starego Świata?
-Dojrzewanie win czerwonych
-Metody wytwarzania i najważniejsze wina słodkie (Porto, Tokaji, Passito, Eiswein)
-Metody wytwarzania i najważniejsze wina musujące (Metoda Szampańska, Metoda Charmata, Metoda Asti)
II dzień:
- Zasady łączenia wina z potrawami
-Jak prawidłowo serwować cygara z omówieniem najważniejszych pojęć
-Praktyczne ćwiczenia serwisu wina oraz dekantacji
Egzamin praktyczny i teoretyczny
Zobacz także